Varför tappar man hår?

”En hektisk jobbvecka orsakar inte håravfall”

Vilka orsaker finns det egentligen till onormalt – diffust – håravfall, och hur vanliga är de? Priorin tar ett snack med Thor Bleeker, dermatolog vid hudmottagningen i Lidköping, för att få svar på några vanliga frågor.

Vad är diffust håravfall?

– Diffust håravfall innebär att du tappar lika mycket hår över hela huvudet, och inte inom avgränsade områden. Hårsäckarna går in i vilofasen och producerar inga nya strån, helt enkelt, vilket är en tänkbar reaktion på flera olika tillstånd. Många oroar sig för att bli kala på huvudet, men det diffusa håravfallet fungerar inte så. Åtgärda roten till problemet, så kommer hårsäckarna att återuppta sin verksamhet.

Vilka tillstånd pratar vi om?

Bristsjukdomar och infektioner kan ligga bakom, och även sköldkörtelns funktion är tätt kopplad till hårproduktionen. Den första åtgärden brukar således vara blod- och sköldkörtelprover för att se om problemet kan ligga där. Svårare medicinska tillstånd kan också leda till att verksamheten i hårsäckarna upphör.

Vad gör ni mer för att försöka hitta orsaken?

– Vi tittar i patientens hårbotten. Psoriasis, eksem och svampinfektioner letar vi särskilt efter, då de kan bidra till ökat håravfall. Sådana tillstånd kan behandlas med läkemedel.

Finns det psykiska symptom som kan orsaka håravfall?

– I extremfall ja, men nu talar vi om tillstånd på traumatisk nivå. Vid svår stress och depression kan vi se att hårproduktionen påverkas, men en hektisk vecka på jobbet kommer inte att orsaka diffust håravfall. Det ska otroligt mycket till, som sagt.

Hur påverkas håret av graviditet?

– Under amningsfasen kan du märka av ett större tapp än vanligt, särskilt jämfört med det tjocka hår du kanske hade under havandeskapet. Det är hormoner som ligger bakom. Barnet tar även vad det behöver – mamma får leverera, helt enkelt.

Vad kan du berätta om det manliga håravfallet?

– Att män i alla olika åldrar tappar mer hår har enbart med genetiken att göra. Det är således en helt naturlig process du inte kan förhindra. De flesta är införstådda med detta, och därför har jag sällan patienter som söker för problemet. Det manliga håravfallet uppträder oftast i vikar vid tinningarna och genom ett hårfäste som kryper allt högre upp. Upplevelsen kan ta hårt på vissa, men är som sagt helt naturlig.

Tillbaka till det diffusa håravfallet – hur förebygger man det?

– Genom att leva hälsosamt, äta en allsidig kost och få i dig de vitaminer du behöver. Diffust håravfall beror på att hårroten släpper ifrån sig hårstråt och går i vila under längre tid än normalt. Jag ger inte mycket för vare sig mirakelkurer eller överdrivet gullande med håret. Nyckeln är att inte oroa dig, förutsatt att ingen allvarlig sjukdom eller dylikt ligger bakom så kommer dina hårsäckar att för det mesta återhämta sig. Så var lugn!

Root wave