Ta reda på om du tappar onormalt mycket hår 

Ta reda på om du tappar onormalt mycket hår

Ett människohuvud rymmer upp emot 160 000 hårstrån – och vi tappar cirka 50–100 av dem dagligen. Men hur vet vi egentligen hur mycket hår vi tappar, och vad är normalt? Vi reder ut saken!

För många kan det lossna en hel peruk med hårstrån vid hårtvätt eller intensiv borstning. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Att håret lossnar och ramlar av kan bero på flera olika saker – men oftast är det helt naturligt. Kraftig stress, hormonella förändringar och åldrande kan vara några av orsakerna. Anledningarna till håravfall skiljer sig mellan män och kvinnor. För män är ärftlighet det främsta skälet till håravfall, medan det hos kvinnor ofta kan handla om en kombination av olika orsaker. Per dag ramlar cirka 50–100 hårstrån av från din hjässa. Men hur vet vi om vi tappar mer än så? Ett sätt är att räkna antalet hårstrån på kudden, i hårborsten, på badrumsgolvet och i handfatet under en vecka. Tappar du fler än 100 hårstrån per dag under en längre tid kan det börja klassas som håravfall eller kraftigt uttunnat hår.
Att räkna hårstrån under en vecka kan vara tidskrävande. Ett alternativ kan vara att utföra ett så kallat hårplockningstest på delar av ditt huvud. Lägg tummen och pekfingret runt en tofs av cirka 40 hårstrån. Håll några centimeter från hårbotten, och dra sedan längs med håret – tillräckligt hårt för att hårstrån ska kunna lossna. Räkna antalet hårstrån som lossnar när du drar. Är det fler än sex? Då kan det finnas en möjlig risk att du har drabbats av håravfall. Hur många hårstrån som lossnar per dag beror dock på din hårtyp, exempelvis rakt eller lockigt hår. En indikator för kliniskt håravfall är om du plötsligt börjar tappa mer hår än du upplever att du brukar.

Upplever du att du tappar extra mycket hår nu under hösten? Inte så konstigt – forskare slår nämligen fast att vi tappar mer hår vid årstidsskiftningar. Allra mest märks det i oktober och november. Det beror till stor del på att vi har lagrat överflödigt hår under sommaren, som stannat kvar på huvudet för att skydda hjässan mot den gassande solen. Nu går hårsäckarna in i vinterläge, och avlägsnar onödiga strån från huvudet – alltså helt normalt.
Ofta har lättare håravfall naturliga orsaker, och kan motverkas med enkla metoder och behandlingar. När livet är extra tufft mot håret kan det räcka med att ge det lite kärleksfull omtanke. För att varsamt ta hand om ditt hår kan du bland annat skydda håret mot solen, låta håret självtorka, undvika värmeverktyg och låta håret vara utsläppt så ofta som möjligt.

Root wave