Stress - Glöm inte återhämtningen

 

Tappar du mycket hår i stressiga perioder? Du är inte ensam. Här är orsakerna till varför – och tipsen på hur du kan hålla håret i topptrim även när livspusslet går dig emot.

Sena timmar på jobbet, dåligt med sömn om nätterna och ett överfullt schema på fritiden? Stress är en av de moderna folkhälsobovarna. Och stressen blir inte mindre när håret börjar trilla av. Stress kan vara en bakomliggande orsak till diffust håravfall så kallat ”telogen efflavium” vilket kännetecknas av att ett onormalt stort antal hårstrån i tillväxtstadium övergår till vilostadium.

En rad fysiska och men även psykiska förhållanden som kraftig stress anses kunna bidra till att fler hårstrån än normalt försätts i vilofas och slutar växa. Flera månader senare kan berörda hårsäckar släppa hårstrån i större volymer än vanligt. Det betyder att håret kan börja rasa av först när du kommit ut ur en stressig period. Håret växer ofta ut av sig själv om du bara blir kvitt stressen men det är lättare sagt än gjort. Här kommer några tips för att hjälpa både håret och dig till ett mer harmoniskt liv.

Sov!

Den kanske självklaraste åtgärden av alla. Om kroppen och knoppen aldrig tillåts återhämta sig själva så kommer utmattningen och stressen aldrig bearbetas. Sju till åtta timmar om natten räcker för de flesta. Men ge gärna dig själv ett försprång genom att lägga dig och stiga upp vid samma klockslag varje dag. En jämn dygnsrytm ökar chansen att din kropp hittar sin egen naturliga lunk.Glöm inte att äta ordentligt

Tre välbalanserade måltider om dagen är alltid viktigt. Särskilt viktig är frukosten, eftersom det är den måltiden som kickar igång metabolismen. Glöm inte mellanmålen och försök undvika sockrad och processad mat som får blodsockret att åka berg-och-dalbana. Lyssna på din kropp –vad mår den bra av? Fokusera mycket på frukt, grönsaker, spannmål och andra nyttigheter. Det kan aldrig skada.

Kvinna bakifrån med hatt på ett vetefält

Rör på dig

En kropp i form underlättar för knoppen, och gör det lättare att hantera och bearbeta stress. När du stressar får du påslag av adrenalin och kortisol –stresshormoner. Motion gör att dessa hormonnivåer sjunker, samt ökar nivån av ”må bra”-hormoner som serotonin och dopamin. Det spelar ingen roll vad du gör, bara du gör det och får tid att koppla bort alla måsten. Ett par långpromenader i veckan i sällskap av härlig en ljudbok kan göra under för återhämtningen.

Ta stöd!

Prioritera dig själv och ditt eget välmående. Allt för många tänker att ”jag måste lösa det här på egen hand”. Ingen kommer att tacka dig för att du bränner ut dig på jobbet eller tar allt ansvar i den ideella föreningen. Be vänner och familj om hjälp när det blir för mycket. Fastnar du om och om igen i samma stressfällor, är det dags att ta hjälp av ett proffs. Boka en tid med en psykolog, KBT-terapeut, eller vad du nu tycker passar bäst -och ta reda på var det faller. Det finns ingen som har mått sämre av att få fason på sina beteendemönster.

Root wave