Vanliga frågor & svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring Priorin och hårtillväxt. Hittar du inte svaret på just din fråga så kontakta oss gärna genom att klicka här

Hur definieras håravfall?

Att tappa upp till 100 hårstrån om dagen anses normalt. Men tappar man fler hårstrån än så under en längre period kan man prata om håravfall. Hur många hårstrån man tappar kan bestämmas genom att räkna antal hårstrån på kudden, i hårborsten och i duschen.

Kan håravfall ses som ett tecken på sjukdom?

Ja, håravfall kan orsakas av bakomliggande sjukdom. Till exempel kan sköldkörtelproblem, infektion och hög feber orsaka håravfall. Många gånger kan det resultera i diffus alopeci som kännetecknas av spridd håruttunning. För att få den rätta behandlingen är det viktigt att känna till orsaken till håravfallet genom att besöka läkare.

Kan mekaniska faktorer (t.ex. borstning, dragning i hårstrån) samt styling och behandlingar med kemiska produkter (t.ex. färgning, blekning, permanent) orsaka hårproblem?

Man kan själv skada håret, medvetet eller omedvetet. Somliga drar i sitt hår vid stress. Denna ensidiga nötning eller dragning i hårstrån, hos personer som har för vana att snurra håret runt fingrar, borsta håret för hårt och kraftigt, lägga upp det för hårt på spolar eller ha en stramt uppsatt frisyr, leder också till urtunning, ofta i pannan, tinningregionerna, över öronen eller i bakhuvudet. Var också försiktig med alltför hårt sittande hårtofsar, hårnålar med skarpa kanter, vassa kammar och borstar. Även upprepade blekningar och färgningar med olika kemiska produkter kan försvaga och tunna ut håret samt även orsaka allergiska reaktioner i hårbotten. Se till att följa instruktionerna noga och gör inte behandlingarna för ofta. Anlita helst en kvalificerad hårfrisör.

Kan användning av värmeverktyg samt hårtorkning med varmluft och föning skada håret?

Ja, mekanisk och kemisk exponering av håret i form av hårtorkning och föning kan skada håret. Hårstråna kan brytas av samt även leda till håravfall. När du fönar håret eller använder plattång, använd låga temperaturer och stylingprodukter av hög kvalitet med värmeskydd.

Kan klimakteriet påverka håravfall?

Ja, under klimakteriet förändras balansen mellan östrogen och testosteron – vilket påverkar hårväxten – eftersom halten av testosteron blir högre i jämförelse med östrogen. Med åldern minskar antalet hårstrån, tillväxtfasen blir kortare och vilofasen längre, vilket gör att håret inte längre blir lika långt. Det blir också skörare. Att håret blir glesare och tunnare har delvis med hormonella förändringar att göra. Östrogennivån blir lägre, vilket direkt påverkar hårets styrka och kvalitet.

Finns det en ärftlig faktor att drabbas av håravfall?

Androgenutlöst alopeci orsakas av en genetisk förutbestämd överkänslighet i hårroten för dihydrotestosteron (DHT) – det manliga könshormonet.

Kort efter förlossningen, började jag tappa mer hår än vanligt. Är detta normalt?

Under graviditeten så är östrogennivåerna i blodet mycket höga och som en konsekvens att detta brukar håret vara tjockt och glansigt. Efter förlossningen går östrogennivåerna ner, vilket gör att hårstråna går från tillväxtfas till vilofas. Detta leder till håravfall cirka två till tre månader efter förlossningen. Normalt sett brukar det reglera sig själv och håravfallet upphör. Vanligtvis behövs ingen behandling. Det man kan göra är att ge håret extra näring.

Hur fungerar Priorin kapslar?

Priorin är ett kosttillskott som bl.a. innehåller biotin för att bevara en normal hårväxt. Hårrötterna spelar en central roll för hårväxten. Det är här hårcellerna byggs upp och håret får sin färg. Eftersom processen för bevarandet av normal hårväxt är metaboliskt intensiv, är en optimal tillförsel av näringsämnen till hårrötterna mycket viktig. Priorins sammansättning består av biotin, L-cystin, hirsextrakt och pantotensyra.

Hur skall Priorin kapslar tas?

Doseringen är 2 kapslar dagligen under de 3 första månaderna. Därefter räcker det att ta 1 kapsel per dag som underhållsdos. Priorin kan med fördel användas under en längre tid.

Är Priorin kapslar laktosfri?

Ja, Priorin kapslar innehåller inte laktos.

Är Priorin kapslar glutenfria?

Ja, Priorin kapslar är glutenfria och kan användas av personer med celiaki.

Varför bör Priorin kapslar användas under minst 12 veckor?

På grund av hårets långsamma tillväxt - håret växer cirka 1 cm per månad. Priorin kapslar verkar från insidan och efter 8-12 veckor bör du märka synliga resultat.

Kan Priorin Kapslar ge biverkningar?

Ja, det finns enstaka biverkningar rapporterade sedan produkten lanserades. Exempelvis orolig mage och enstaka fall av allergiska utslag. Om du är allergisk mot någon av de ingående näringsämnena skall du inte använda Priorin.

Innehåller Priorin gelatin?

Ja, kapseln innehåller gelatin. Gelatinet kommer från oxe (halal).

Kan man ta Priorin när man ammar?

Det finns inga dokumenterade studier på detta, utan baseras på över 50 års användning i Europa, där man aldrig fått in något fall där barnet kommit till skada. Priorin kan användas under amning.

Kan man ta Priorin när man är gravid?

Gravida bör rådgöra med läkare eller barnmorska före användning.

Kan man dela kapslarna?

Priorin är en kapsel med flytande innehåll och kan därför inte delas. Den skall inte heller tuggas eftersom den ska upplösas hel i magsäcken.