Håret & livet

Livets utmaningar märks ofta även på ditt hår. Under perioder upplever du kanske att håret förlorar sin kraft och det är vanligt att tappa mer hår under vissa livsfaser. Det kan ha olika orsaker, du kan läsa om några av de vanligaste här nedan. Ibland är livet ganska tufft mot håret, det är då vi behöver ge det lite kärleksfull omtanke!

Priorin® är ett kosttillskott för håret, som tillför en skräddarsydd mix av näringsämnen och vitaminer som bygger upp ditt hår inifrån*. Ett välmående och starkt hår är ett tecken på inre och yttre hälsa och vitalitet. 

*Priorins sammansättning innehåller bl. a. biotin som bidrar till att bevara ett normalt hår och hårväxt. Priorin innehåller även de aktiva ämnena L-cystin, hirsextrakt och pantotensyra.

Håravfall

Att tappa hår är helt naturligt - mellan 40 till 100 hårstrån per dag anses helt normalt. När man tappar mer än 100 hårstrån under en längre period börjar man tala om håravfall/uttunnat hår.

Diffust (periodiskt) håravfall och/eller allmänt dålig kvalité på håret är vanligt förekommande framförallt hos kvinnor och beror ofta på att hårrötterna inte får en tillräcklig näringstillförsel vilket gör att den normala hårlivscykeln störs och man tappar mer hår än normalt samtidigt som att hårkvalitén ofta blir sämre, vanligtvis tunt och skört.

Vanliga bakomliggande orsaker till diffust håravfall kan vara stress, dålig kost, hormonella förändringar (t.ex. amning, graviditet, klimakteriet), mediciner samt vid årstidsskiftningar. Fortsätt läsa nedan för mer information om de vanligaste orsakerna.

Styling & behandlingar

Var rädd om ditt hår! Upprepade blekningar och färgningar med olika kemiska produkter kan försvaga och tunna ut håret. Se till att följa instruktionerna noga och gör inte behandlingarna för ofta. När du fönar håret eller använder plattång, använd låga temperaturer och stylingprodukter av hög kvalitet och som har värmeskydd.

Var också försiktig med alltför hårt sittande hårtofsar, hårnålar med skarpa kanter, vassa kammar och borstar. Undvik starkt klorerat vatten som torkar ut håret.

Graviditet & amning

Att få barn påverkar ditt liv på ett genomgripande sätt – och förstås även ditt hår. Under en graviditet är östrogennivåerna mycket höga och det brukar göra håret tjockt och glansigt.

Efter förlossningen går östrogennivåerna ner, vilket gör att hårstråna går från tillväxtfas till vilofas och då upplever många kvinnor att de tappar mycket hår. Håravfallet kan pågå upp till sex månader, därefter upphör det vanligtvis. Under den här perioden kan du stärka håret genom att ge det extra näring.

Stress & livsstil

Tar du hand om dig och lever sunt så märks detta även på hårets kvalitet, som får naturlig glans och styrka. Hårroten är hårstråets tillväxtpunkt och även där hårstråets karaktär, kvalitet, färg, form och styrka bestäms. Därför är det viktigt att äta nyttigt.

Stress kan bidra till att tillförseln av näringsrikt blod till hårrötterna minskar, vilket kan ge ett diffust håravfall. Normalt märks det inom 3 månader efter en stressig händelse och det kan sedan ta runt 3 månader för håret att återhämta sig. I de allra flesta fall är stressrelaterat håravfall tillfälligt.

Ålder & klimakterie

Klimakteriet är på många sätt en vändpunkt i en kvinnas liv – och det gäller även för håret. Med åldern minskar antalet hårstrån, tillväxtfasen blir kortare och vilofasen längre, vilket gör att håret inte längre blir lika långt. Det blir också skörare.

Att håret blir glesare och tunnare har delvis med hormonella förändringar att göra. Östrogennivån blir lägre, vilket direkt påverkar hårets styrka och kvalitet.

Självdiagnos

Ta reda på om du är tunnhårig med dessa självdiagnostester

Hittar du mer och mer hårstrån i handfatet eller på badrumsgolvet? Behöver du ta bort fler och fler hårstrån från din jacka eller kavaj varje dag? Tycker du att du blivit mer tunnhårig och tappar allt mer hår? Här är två stycken enkla självtester:  

Räkna antal tappade hårstrån

För att få en uppfattning om du tappar mer hår än normalt, så kan du samla ihop alla hårstrån du tappat på kudden, de som finns på hårborsten, på badrumsgolvet och i handfatet under en period av sju dagar. Om du kommer fram till att du har tappat fler än 100 hårstrån per dag kan det vara ett tecken på att du drabbats av håravfall. För att få reda på om så är fallet och bakomliggande orsak så kontakta en dermatolog/ läkare för vidare utredning.  

Hårplockningstest

Hårplockningtest utförs på olika delar av huvudet. Lägg tummen och fingrarna runt en tofs av cirka 60 hårstrån och dra försiktigt. Om hårstråna kan dras ut enkelt och smärtfritt kan det finnas en möjlig risk för att du drabbats av håravfall. För att få reda på om så är fallet och bakomliggande orsak så kontakta en dermatolog/ läkare för vidare utredning.

Råd från hårexpert

Besök alltid läkare som kan hjälpa dig att fastställa diagnos om du inte är säker

En läkare kan med säkerhet fastställa om du drabbats av hormonellt betingat ärftligt håravfall eller om det beror på andra orsaker. Dessa tre metoder brukar användas för att fastställa diagnos:

Blodprov

Ett blodprov används för att se om det finns några underliggande medicinska orsaker till håravfall. Till exempel kan onormala hormonnivåer i blodet leda till håravfall, vilket kan påvisas vid ett blodprov. Även järnvärdet bör kontrolleras eftersom järnbrist kan vara en orsak till håravfall.

Trichogram

Om man drabbats av androgen alopeci, så befinner sig färre hår i tillväxtfasen än hos personer med normal hårväxt. Med hjälp av trichogram får läkaren information om rötternas tillstånd och i vilken fas håret befinner sig i för närvarande. Dessutom plockas en tofs av (minst 60) hår från en område på huvudet och rötterna undersöks mikroskopiskt. En låg procentandel av hår i tillväxtfasen indikerar håravfall. För att få ett så bra och tydligt resultat som möjligt bör håret inte ha tvättats på ett par dagar innan man utför trichogram. Överdriven styling av håret kan ge felaktiga resultat av trichogram.

Trichoscan

Trichoscan är en"modern" variant av trichogram. Med hjälp av en speciell kamera beräknas följande: antal hårstrån, andelen hår i tillväxt eller i vilofas, tillväxttakten av håret samt hårets tjocklek och hårets densitet. Ett antal hårstrån rakas av från ett markerat område av huvudet i förväg. Detta område fotograferas sedan. Efter cirka 3 dagar, fotograferas området igen. Nu räknas de hårstrån som har vuxit upp under de senaste dagarna, samt de rötter som inget hår har vuxit upp från. Baserat på detta beräknas den procentuella andelen av håret som växer och därmed kan en bedömning göras gällande håravfall. Om mer än 85 % av håret växer har håravfall inte inträffat. Om värdet är lägre, kan håravfall sägas förekomma.

Var kan jag få professionell hjälp?

Sök hjälp hos läkare eller apotekspersonal.

Dermatologer är specialister på behandling av hårbotten och olika behandlingsalternativ som finns vid håravfall. Apotek brukar också kunna svara på frågor gällande håravfall. Vid besök hos läkare underlättar bra förberedelser och gör det enklare för läkaren att ställa diagnos. Om möjligt, gör ett hårplockningstest hemma innan läkarbesök.