Hårväxt och hårlivscykeln

Så växer håret

Håret formas i hårroten och förses med näringsämnen via blodkärl. Det är här byggstenarna för håret produceras. De ger håret stabilitet och bidrar till hårets färg. De ämnen som behövs för hårväxten och för att bevara hårets kvalité upptas via roten. Håret (hårstrået) växer i en rörformad hålighet i huden, kallad hårsäcken. Håret har en diameter av 0,1 millimeter. En viktig byggsten i håret är keratin som är ett protein och växer cirka en centimeter i månaden.

Hårroten producerar ständigt nya celler för växande hår och genomgår celldelning fem gånger snabbare än andra celler i kroppen. De nybildade cellerna övertar utrymmet av de tidigare och pressar upp de gamla i hårets rotkanal. Keratinet i cellerna hjälper till att skapa det nya hårstrået som växer upp och blir synligt i hårbotten.

Själva hårroten sträcker sig djupt in i de lägre skikten av huden. Den sitter alltid i en vinkel i huden och därmed bestämmer den riktning som håret växer. Den är fodrad med en rad celler och ser ut som en lök anordnad i skikt där varje skikt spelar en viss roll i bildandet av hårstrået. Hårrötterna spelar en central roll för hårväxten, därför är en optimal tillförsel av näringsämnen till hårrötterna viktig för att bevara en normal hårväxt.

Hårets livscykel

Alla människor har cirka 80 000 till 160 000 hårstrån på huvudet och varje enskilt hårstrås genomsnittliga livscykel sträcker sig över 2–6 år och kan delas in i tre faser. Här nedan ser du hur en normal hårlivscykel bör fungera.

1. Tillväxtfasen (anagena fasen)

Den så kallade tillväxtfasen är perioden då hårstrået bildas och växer. Under denna tid producerar roten ständigt ämnen som behövs för håret.

Varje dag växer håret cirka 0,35 millimeter och under hela hårets tillväxtfas kan håret växa till en längd av 25–70 centimeter. Denna fas vid hårtillväxt är mycket aktiv och flyter ofta på smidigt om roten är tillräckligt försedd med näringsämnen. Normalt sätt befinner sig cirka 80–85% av alla hårstrån i denna fas.

 

2. Övergångsfasen (katagena fasen)

Perioden då roten byggs upp heter övergångsfasen. Under en period av 1–2 veckor slutar hårrotens celler tillfälligt att producera hår.

Den nedre delen av hårroten skrumpnar och hårstrået trycks upp mot hårbotten. Hårroten håller fast hårstrået ytterligare ett tag. Därefter faller det av. Mellan 1–3% av håret befinner sig normalt i övergångsfasen.

 

3. Vilofasen (telogena fasen)

Vilofasen (telogena fasen) pågår i ytterligare cirka 3 månader. Det sker ingen ämnesomsättning i hårstråna som nu befinner sig i det översta skiktet av hårbotten och faller av efter hand när du tvättar och kammar håret. Det är normalt att tappa upp till 100 hårstrån per dag. Normalt bör cirka 15–20% av hårstråna befinna sig i denna fas.

 

Efter dessa tre faser börjar tillväxtcykeln om från början.

Hårroten är hårstråets tillväxtpunkt och även där hårstråets karaktär, kvalitet, färg, form och styrka bestäms. Tar du hand om dig så syns detta även på håret och ett välmående hår med naturlig glans blir resultatet. I hårroten tillverkas byggstenar och till detta behövs näring. Därför är det viktigt att äta nyttigt. Tillväxten är beroende av optimal näringstillförsel som fås via blodcirkulationen. Om den blir störd så kommer hårstrået snabbare in i övergångs- och vilofasen. Vilket kan resultera i att du tappar mer hår än vanligt samt att hårkvalitén ofta blir sämre, vanligtvis tunt och skört.

Till hårprodukterna