Vägen till välmående hår

Vägen till välmående hår

Schampo rengör, balsam reder ut – en tämligen enkel tvåstegsprocess. Men är det verkligen så enkelt? Om ditt hår upplevs fett redan dagen efter hårtvätt tvättar du förmodligen fel, eller kanske för ofta. Vi ger dig knepen som får håret att kännas fräscht längre!

Kanske tillhör du dem som sätter extra mycket schampo i håret när du inte tycker att det löddrar tillräckligt mycket? Faktum är att det inte behövs mer än en klick lika stor som en guldtia vid varje schamponering, och då främst vid hårbotten där olja och talg produceras.
Hur ofta du ska tvätta håret beror på din hårtyp, men ett som är säkert är att ingen behöver tvätta håret varje dag. Tvättar du håret för ofta tenderar hårbotten att torka ut, och därmed produceras mer olja och talg. Ju oftare du tvättar, ju fetare blir alltså håret. Håret mår bäst av att inte tvättas mer än en eller två gånger i veckan. När du väl tvättar håret, testa att dubbelschamponera. Första schamponeringen avlägsnar överskott av smuts medan andra tvätten rengör på djupet.

Ska jag använda kallt eller varmt vatten?

Innan du schamponerar är det en bra idé att skölja håret i varmt vatten. Det öppnar upp hårstråets fjällskikt, vilket gör att smuts och oljor lättare avlägsnas från rötterna. Massera in schampot i håret, och se upp så att du inte är för hårdhänt! Håret ska betraktas som något riktigt ömtåligt. Om vi masserar för kraftigt riskerar det att skada rötterna och göra håret mer frissigt. Det bästa är att gnugga schampot mellan händerna, massera håret försiktigt och sedan jämna ut resten av schampot i topparna. Skölj ur håret och sänk då vattentemperaturen så att det först är ljummet, sedan kallare och kallare. På så vis håller sig håret glansigt längre.

Sjävsäker kvinna med fuktigt hår som tittar in i kameran

Dags för balsam!

Men innan du börjar – krama ur håret ordentligt. Om håret är för blött finns en risk att det inte tar upp de fuktgivande ingredienserna, dessutom späds balsamet ut i onödan. Balsam ska till skillnad från schampo inte appliceras i hårbotten, eftersom dess naturliga oljor är koncentrerade just där. Använd balsam enbart i topparna, lägg i ordentligt om du upplever att håret är slitet. Skölj ur i ljummet eller kallt vatten, använder du för varmt vatten tappar håret nämligen både färg och glans snabbare. Håret absorberar mer fukt ju längre ditt balsam får verka, men låt sitta i minst två minuter. Låter det krångligt? Använd sunt förnuft och låt din hårtyp styra balsamanvändandet! Har du kort eller tunt hår behöver du kanske inte balsam överhuvudtaget, medan tjockare och längre hårsvall behöver mer.
Har du hår längre än till axlarna kan det vara bra att lägga i en liten klick balsam i håret före schamponering, för att skydda de ömtåliga topparna från att torka ut. Resultatet – ett smidigt och glansigt hår.

Root wave