Sju hår-myter du inte borde gå på

 

Sju hår-myter du inte borde gå på

Nej, ditt hår blir inte immunt mot schampon, ramlar av om du använder mössa eller växa snabbare om du klipper det ofta. Vi slår hål på sju envisa hår - myter.

1. ”Att gå ut med blött hår på vintern gör dig sjuk”

Att få istappar i kalufsen är kanske inte jätteroligt, men sjuk blir du definitivt inte. Förkylningar och andra sjukdomar beror oftast på virus, bakterier och andra elaka sammansättningar som virvlar runt i luften. Se till att ingen nyser på dig i stället.

2. ”Hår växer snabbare om det klipps ofta”

Det är folliklarna, alltså hårsäckarna, och ingenting annat, som bestämmer växthastigheten på ditt hår. Detta är till stor del ärftligt. Att klippa sig ofta kan däremot ge intrycket av snabbare och mer hårväxt, då du kapar kluvna toppar och gör dig av med slitna hårstrån.

3. ”Att bära mössa kan leda till mer håravfall”

Nej, mössor skapar inte den friktion och det tryck på hårsäckarna som krävs för att skada dem. Däremot kan dreads, extensions och andra krävande hårstilar leda till stora påfrestningar på håret, och i vissa fall, håravfall. En populär teori om denna ”mössmyt” härstammar från ex-militärer som burit hattar och hjälmar i fält. Krigande män befinner sig dock ofta i det livsskede där håravfall kan börja göra sig påmint hos vissa individer, och har inte med huvudbonad att göra.

Kvinna med långt hår och solglasögon som ler

4. ”Du tappar hår om du använder schampo för ofta”

Stämmer inte. Även om schampognugg och duschstrålar kan ge ett färdigväxt hårstrå den sista nudden som leder till att det faller av är det inget som leder till ökat håravfall. Men du hade tappat det när som helst i alla fall –dessa strån befinner sig förmodligen i vilofasen och väntar på att ersättas av ett nytt.

5. ”Mjäll är samma sak som torr hårbotten”

Nej, mjäll förekommer oftast i en oljig hårbotten och antas bero på ett överskott av en speciell sorts svamp som växer naturligt över hela människokroppen. Många misstar en flagande hårbotten för mjäll, som ofta kännetecknas av större och flottigare hudrester.

6. ”Om du använder samma schampo i flera år kommer det tappa sin effekt”

Håret kommer inte att bygga upp en tolerans om du så håller fast vid samma schampo i flera år. Däremot kan du se till att anpassa ditt produktval efter status i din hårbotten, säsong och diet –samt det faktum att ditt hår faktiskt ändras allt eftersom du åldras.

7. ”Hundra borstningar om dagen är bra för pagen”

Bidrar intensivt hårborstande till att öka blodflödet i hårbotten och bättre sprida ut hårets naturliga oljor? Nej, faktum är att för många tag med borsten kan slita på håret och leda till kluvna toppar. Borsta bara när du behöver reda ut trassel och friss.

Root wave