Så tar du hand om ditt gråa hår

Har det börjat komma fler gråa hårstrån? Oroa dig inte, det är helt naturligt och betyder nödvändigtvis inte att du är gammal. Däremot kan det vara bra att ta hand om det lite extra eftersom gråa hårstrån är skörare än de med pigment. Vi guidar dig i hur du bäst bär upp en grå frisyr.

Forskare vet inte helt säkert varför vi får grått hår, men när vi får det har det ofta med ens genetik att göra. Om dina föräldrar fick grått hår tidigt är sannolikheten stor att du också får det. Vissa hävdar att stress kan påverka livslängden och kvalitén på håret, vi skriver mer om det här. För vissa kan de gråa hårstråna komma redan i tjugoårsåldern och för andra sker det först när man når medelåldern. Oavsett vilket kan det kännas jobbigt för många när de poppar upp, men misströsta inte, det kan faktiskt vara riktigt snyggt med grått hår.

Omfamna det gråa

Under det senaste året har silvriga hårtoner blivit en stor trend, vilket är perfekt för dig som är redo att bära det gråa med stil. Tycker du att övergången mellan den grå utväxten och den andra färgen i längderna inte är så kul kan en frisör hjälpa dig att blanda det gråa med tunna blonda slingor eller kanske till och med pastell för att skapa nyanser och liv i håret. Glöm inte att använda fuktgivande och vårdande schampo och balsam. Här kan du läsa mer om vårdande rutiner för håret.

kvinna med mörkt hår som ler i grunt fokus

Kamouflera

Ett annat alternativ är att slinga håret i olika nyanser för att låta de gråa blandas in med de pigmenterade hårstråna. Detta kommer göra att din utväxt inte bli lika skarp. Att färga över det med endast en färg kan lätt skapa ett alltför hårt intryck, utan då är det bättre att tona för att få liv och glans till håret, menar toppfrisören Corinne Henriksson, grundaren av den kända frisörsalongen Corinne & Friends i Stockholm.

kvinna med blont hår som drar handen genom håret

Oavsett om du har några få eller många gråa hårstrån så är livet för kort för att hänga upp sig på det. Lägg pincetten åt sidan, gå till din frisör för att få en frisyr och stil som funkar med det gråa och bär det med stolthet.

Root wave