Mjäll eller fjäll? Så tar du hand om din hårbotten!

Undrar du om det är fjäll eller mjäll som ramlar ner från din hårbotten? Oroa dig inte - du är inte ensam om problemet. Vi hjälper dig reda ut vad som är vad, och ger dig bästa tipsen på hur du botar problemen.

Mjäll, fjäll, torr hårbotten. Likheten är stor och därför kan det vara svårt att veta skillnaden. Båda problemen grundar sig i att hårbotten, liksom vår övriga hud, förnyas. När hårbotten förnyas lossnar små torra vita fjäll från huvudet. Det är först när mängden hudflagor ökar som det kallas för mjäll.
Lider du av mjäll eller fjäll? Börja med att titta på hudflagornas storlek. Är hudflagorna lika stora som dammkorn eller ett knappnålshuvud, då har du torr hårbotten. Hudflagorna från mjäll är betydligt större.

Torr hårbotten. Kliar din hårbotten ibland? Ramlar det små hudflagor från ditt huvud ner på dina axlar? Då kan du ha torr hårbotten. Något som i vanliga fall sker på vinterhalvåret, då inomhusklimatet är som torrast.

Så förebygger du torr hårbotten

  • Dra ner på användandet av hårvårdsprodukter, framförallt de som är parfymerade eller innehåller alkohol.
  • Drick tillräckligt med vatten - det förebygger uttorkning.
  • Undvik att tvätta håret ofta - var tredje dag är tillräckligt.
  • Låt håret självtorka istället för att använda hårtork.
  • Prova att byta schampo och balsam. Rådfråga din frisör eller på Apoteket om du är osäker på vilket du ska välja.
  • Testa ett husmorsknep? Massera in olja i hårbotten (välj extra virgin). Massera in och vänta en timme innan du sköljer ur det med bara vatten.

Mjäll. Är det större lösa hudflagor i din hårbotten, då kan du ha mjäll. Mjäll kan förekomma hos personer med både fet eller torr hårbotten. En orsak kan vara att din hud är känslig och att din kropp reagerar mot en jästsvamp som finns hos vuxna. Den feta typen av mjäll fastnar i hårbotten, och den torra ramlar ner från huvudet.

Så förebygger och behandlar du mjäll

  • Börja med att dra ner på starka hårmedel så som exempelvis hårspray, mousse och hårvax.
  • Undvik att använda keps, täta mössor och hattar. Låt huvudet lufta!
  • Prova att tvätta hår och hårbotten med ett mild mjällschampo under en tvåveckorsperiod. Olika slags mjällschampo finns både på apotek och i vanliga livsmedelsaffärer.
  • Vid svårare besvär, prova ett schampo som tar bort den hudsvamp som orsakat mjällen som finns att köpa på Apotek. Fråga farmaceuten om råd.

Fortfarande besvär? Prova ett schampo som tar bort den hudsvamp som orsakat mjällen. Leta då efter ett schampo med det verksamma ämnet Ketokonazol, som finns att köpa på Apotek.

Root wave