Lider du av håravfall?

Tappar jag onormalt mycket hår? En fråga de flesta ställer någon gång under sin livstid. Svaret är inte helt enkelt, men det finns några tecken att vara uppmärksam på.

Det är lätt att bli orolig över hårstrån som faller efter en dusch eller följer med efter några tag med hårborsten, men faktum är att vi tappar uppemot 100 hårstrån om dagen utan att det är något farligt. Anledningen är att våra cirka 80 000 – 160 000 hårstrån befinner sig i olika faser och därför tappar vi hår varje dag. Du kan läsa mer om hårstråets olika faser här.

Stress

När du tappar fler och fler hårstrån än vad som anses vara normalt kan det vara något som inte riktigt stämmer. Många gånger sker det när vi upplever mer stress än vanligt i livet. Här spelar även våra kost-och sömnvanor in. Äter du en näringsriktig och balanserad kost kommer dina hårstrån att trivas, men är du i obalans, äter enformigt och sover dåligt kan det resultera i håravfall. Är ditt inre i balans kommer ditt håravfall troligtvis minska. Kanske kan det vara svårt att få bukt med problemet själv och att håravfallet snarare ökar än minskar efter en tid. Då kan det vara en god idé att besöka vårdcentralen för att reda ut grunden till problematiken.

Graviditet och amning

Är du gravid kan du uppleva att håret känns tjockare än det brukar. Hårcykeln påverkas av hormonförändringarna i kroppen och stannar till viss del av. Cykeln kommer dock igång igen när du ammar, vilket resulterar i att de ”vilande” hårstråna faller ungefär samtidigt och det känns kanske som du tappar allt hår du har. En del får till och med kala fläckar upp mot tinningarna, men oroa dig inte, detta är endast under en period och ditt hår kommer tillbaka.
 

Håret och hösten

Myten att kvinnor tappar mer hår på hösten verkar stämma, i alla fall om man ska tro på Google-statistik som visar en signifikant ökning av sökningar på håravfall under hösten. En teori som diskuterats är att en större andel av stråna håller sig kvar i vilofasen under sommaren för att skydda huvudet mot sol. När hösten kommer släpper det ”överflödiga” håret från sina fästen betydligt lättare. Det är dock inte vetenskapligt bevisat.

Här kan du läsa mer om håravfall.

Root wave