Kosttillskott och vitaminer för håret – hur viktigt är det?

Vi har svaren på några av de vanligaste funderingarna kring vitaminer och kosttillskott för håret.

Vad är en hårmineralanalys?

En hårmineralanalys mäter mängderna av olika mineraler i ditt hår och hur de förhåller sig till varandra. Syftet är att upptäcka eventuella obalanser gällande mineraler och näring i kroppen samt eventuella toxiska belastningar. Genom en hårmineralanalys kan man se mineralernas status i kroppen under längre tid och inte bara under det tillfälle som ett vanligt mineraltest görs. Vid en hårmineralanalys studerar man nämligen ungefär fyra centimeter hår vilket motsvarar ett par månaders hårväxt och därmed mineralstatus under den tiden. En sak som är viktig att tänka på är att det inte alltid är mängden mineraler som är viktigast utan även balansen mellan olika mineraler.
 

Hjälper vitaminer mot håravfall?

Vitaminer behövs för att ge hårsäckarna näring. För dem som inte får i sig tillräckligt med vitaminer via kosten så kan kosttillskott vara ett bra komplement. En näringsrik och väl sammansatt kost tillsammans med motion och ett inte allt för stressigt liv är viktiga komponenter som ger bästa möjliga förutsättningar för ett välmående hår och kropp. Detta kan vid behov kompletteras med ett kosttillskott.
 

Bra vitaminer för hår och naglar – finns det?

En viktig vitamin för ett välmående hår är biotin, även kallat vitamin B7. Det är en vattenlöslig vitamin som är nödvändig för att vi ska kunna bilda och förbränna näringsämnen i kroppen. Biotin kallades förr för vitamin H då det bidrar till normalt hår och hud.

När man talar om vilka vitaminer som gynnar en normal hårväxt så är det väldigt viktigt att tänka på att effekter av kost eller kosttillskott ses efter en längre tid. Man brukar tala om tre till sex månader för att se en effekt.
 

Kan man få håret att växa snabbare?

Så, till den kanske allra vanligaste frågan – kan man få håret att växa snabbare? Svaret på den frågan är inte ett enkelt ja eller nej, men vi ska försöka reda ut den. Håret har sin naturliga cykel med tre faser; tillväxtfasen, övergångsfasen och vilofasen. Övergångsfasen och vilofasen går inte att påverka men det finns saker att tänka på för att främja just tillväxtfasen. Det allra viktigaste är att ta hand om sitt inre. Genom att skapa en inre balans där man försöker eliminera stress och äta näringsrik mat så främjar man hårrötterna. De yttre förändringar du kan göra är att minska värmestyling och kemiska behandlingar. Ett viktigt tips är också att ta hand om din hårbotten. Glöm tanken på att en återfuktad hårbotten leder till fett hår – det är genom att hålla din hårbotten i gott skick som du ger hårrötterna chans att jobba. Liksom resten av din hud behöver hårbotten också ordentligt med fukt, speciellt under de kallare månaderna på året.

Root wave