Knyt dig hårfin

Dålig hårdag? Katastrofalt festburr? Inga problem – nu behöver du inte tömma sprayflaskan för att fixa den härligaste höstlooken. Lösningen finns redan i din garderob.

Tror du att sommarens tunna sjalar ska stuvas undan bara för att hösten kommer? Icke! De flyttar bara från halsen och några decimeter upp. Här är fyra looks som garanterat gör succé – oavsett situation.

Rockabillychic

Superenkel sjalsuccé som kan varieras i det oändliga. Ta valfri snusnäsduk eller sjalett, vik den på mitten så att den formar en trekant och vik/rulla sedan ihop den till ett platt band. Dra runt huvudet och knyt framme i pannan. Har du en något längre sjal kan du göra en rosett, har du en kortare, knyt bara en enkel knut och fluffa till snibbarna så att de står snyggt åt var sitt håll. Sedan är det bara att välja frisyr: bullig lugg à la 30-tal, slätkammad hästsvans eller snedlugg med slarvig fläta – valet är ditt. Funkar också toppen att pigga upp kortkorta frisyrer. Avsluta med attfästa sjalen med några hårnålar bakom öronen, så håller frisyren dagen lång.

 

Modern 60-talslook

Ytterligare en kalasenkel variant som kan varieras efter smak och humör. Har du enavlång sjal: vik den på längden till ett band. Har du en snusnäsduk eller en bandana, vik den på samma sätt som rockabilly-looken. Kamma sedan en slät (och gärna riktigt blank) snedlugg som du drar fram över pannan något. Fäst bandet ochknyt i nacken. Avsluta sedan med en rufsig knut i nacken – och om du har en lång sjal – låt ändarna ringla sig ner över ena axeln. Kammat och klart!

Enkel knopturban

Här behöver du en lite fluffigare avlång sjal. Börja med att tvinna eller samla ihop så att du får ett brett band, lägg mitten av sjalen i nacken. Framme i pannan tvinnar du ändarna omlott till en knop så att de går motsatt håll tillbaka. Fäst genom att stoppa in ändarna under bandet eller knyt samman dem i nacken. Forma valfri frisyr: varför inte en fläta eller en hög, slarvig knut?

Kunglig kanelbulle

Den här looken är lika enkel som stilig. Lite drottningen av Saba möter den moderna kvinnan. Även här behöver du en lite större fluffigare sjal i tunt material. Börja med att breda ut den helt och lägg mittkanten mot nacken. Samla sedan allt tyg framme i pannan och tvinna till en korv, rulla sedan ihop den så att den formar en ”kanelbulle” framme i pannan. Fäst änden under tyget och fäst vid behov med en platt hårnål som du gömmer under ”bullen”. Glöm inte att dra och forma tyget så att du får en stilren silhuett (även i profil). Är du på riktigt kungligt humör? Avsluta med ett par stora örhängen.

Bonustips! För en mer lite mer anspråkslös bulle: Rulla ihop sjalen till ett band och dra runt huvudet så att du lämnar skallen bar. Gör på samma sätt som ovan men avsluta med att forma håret antingen för att ha utsläppt eller sätta upp i en knut eller fläta.

Root wave