Hårvård under vintern – så undviker du ett slitet hår

 

Torr hårbotten eller frissigt hår? Här är tipsen som är riktigt bra för håret.
Torr Hårbotten

Under de kallare månaderna blir även luften torrare vilket kan ha en negativ inverkan på hårbotten. Det kan klia och vissa får problem med mjäll eller torr och irriterad hårbotten. Vad kan man då göra för att slippa en kliande hårbotten? Kanske är det dags att byta till ett mildare och lugnande schampo? Ett för starkt schampo kan irritera din hårbotten och verka uttorkande och att byta till ett nytt, lugnande schampo kan faktiskt vara den viktigaste åtgärden mot en torr hårbotten.

Att veta anledningen till att hårbotten känns torr och kliar är första steget mot att bli av med besvären. Har du en torr hårbotten eller till och med mjäll? Vad mjäll beror på är inte helt fastställt men förmodligen är det någon form av hudsvamp som ställer till det. Hudsvamp frodas av värme och fukt så undvik gärna tajta mössor och för mycket stylingprodukter i hårbotten. Både mjäll och torr hårbotten kan förvärras av starka hårprodukter, torr luft och stress. Mjäll kan behöva medicinsk behandling, tala med läkare eller apotekspersonal för att få mer hjälp om besvären är svåra.

baksidan av en kvinnas huvud med en vintermössa i grunt fokus

Frissigt hår

Har du frissigt hår har du ett hår som saknar fukt. Likt anledningen till en torr hårbotten kan torr luft vara en anledning till ett frissigt och torrt hår men även kemiska behandlingar, värmestyling, sol och bad kan torka ut håret. För att få bukt med ett frissigt hår gäller bara fukt, fukt och mera fukt. Försök att verkligen ge ditt hår lite extra kärlek, bland annat genom riktigt återfuktande hårinpackningar flera gånger i veckan, speciellt nu under årets kallare månader. Det hjälper också att låta håret vila från värmestyling emellanåt. Måste du locka håret eller räcker det kanske med lite vackra vågor som du enkelt får genom att sova med ett par flätor? För att långsiktigt motverka frissigt hår är det självklart även viktigt att ta hand om sitt inre och se till att hårsäckarna får tillräckligt med näring.
 

Fet hårbotten men torra längder?

Om man upplever att man har en fet hårbotten så handlar det oftast om en överproduktion av talg, ett slags fett som finns i huden. Det upplevs ofta i tonåren på grund av hormonförändringar men det kan hålla i sig i vissa perioder genom hela livet. Hormoner styr vår produktion av talg men yttre faktorer påverkar också. Tvättar vi håret med starkt schampo för ofta tvättar vi bort mycket av det goda med våra naturliga fetter i huden. Talg skyddar huden och hårsäckarna från uttorkning och bakterietillväxt. Försvinner det fettet kommer kroppen alltså producera ännu mer talg – vilket gör att ditt hår kan upplevas fett. För att få bukt med fett hår är det viktigt att du använder produkter framtagna för just fett hår och tvätta håret mer sällan. Rätt produkter kan nämligen hjälpa till att dämpa talgproduktionen. Applicera inte heller för feta leave-in produkter i hårbotten utan håll dem till topparna. Applicera gärna en återfuktande hårinpackning någon gång i veckan för att ge hårbotten en riktig fuktboost.

Root wave