Guide: Vi reder ut i hårborstdjungeln

Svinborste, paddelborste, rundborste – att välja rätt hårborste kan kännas som en hel vetenskap. Vi reder ut begreppen med hjälp av vår expertfrisör Helena Eriksson.

Rundborste

En rundborste är idealisk för dig som önskar föna dig till volym i håret. Den ger en blank yta och hjälper dig att få kontroll på håret samt reder ut det, men är också väldigt bra för att föna till mjuka lockar. Tänk på att ju större borste, desto mer volym och större lockar.
 

Paddelborste

Stor, bred och platt borste som är väldigt lätthanterlig i långt hår – inget trassel. Lätt att använda när du fönar håret då den tar upp mycket hår i ett drag och gör att det blir sträckt och slätt. Samtidigt gör det att du kan föna in luft vilket skapar en viss volymkänsla.En bra allround-borste!
 

Svinborste

För dig som vill använda borsten för att verkligen borsta håret – till skillnad från att styla det. Passar utmärkt till extensions, löshår, peruker och afrohår. Ger glans och har bra utredningsförmåga. Fördelar ut naturliga oljor från hårbotten ut längst med hårstrået och kan även motverka statiskt hår. En borste gjord av naturmaterialet svinhår är skonsammare mot både håret och hårbotten än till exempel plast, och kan vid rätt skötsel hålla hela livet.
 

Tuperingsborste

Sugen på glammig volym à la 60-tal? En tuperingsborste passar alla som vill ha hård och fast volym från botten. Den är speciellt utformad för att separera och tupera håret nära hårrötterna vilket gör tuperingen både lättare och mer skonsam för håret. Börja längre ut på håret och håll det rakt uppåt innan du tuperar bakåt mot hårbotten.
 

Bredtandad kam

Att borsta håret när det är blött är ett big no-no. Då är håret nämligen som mest ömtåligt vilket kan göra att hårstrån stretchas och bryts av. En bredtandad kam är det mest skonsamma för håret när det är blött. Är håret väldigt tovigt? Nysta upp det utifrån och in – sätt inte kammen till botten och ryck loss tovor. Ett tips är att passa på att reda ut håret med en kam i duschen när du har balsam i.

Tänk på att..
 

Vårda borstarna!

Använd inte smutsiga borstar med massa hår i. Riv ur allt hår, skölj med varmt vatten, tvätta med schampo eller tvål (man kan också sprita borsten om man delat den med andra). Låt den sedan torka på handduk med piggarna neråt så att allt vatten kan rinna ut.

Root wave