Guide: Hitta rätt hårvård i vinter

Serum, stärkande droppar och vårdande inpackningar. Så här i vargavintern kan ditt hår behöva lite extra kärlek. Vi guidar i hårvårdsdjungeln och reder ut vad olika produkter egentligen är bra för.

Schampo

Allt börjar i duschen! Att ta hand om sitt hår handlar till stor del om att använda rätt typ av schampo och balsam. Vare sig ditt hår är färgat, tunt, tjockt, torrt, lockigt eller du har problem med torr hårbotten finns det specifika schampon för just det. Läs produktetiketterna noga för att avgöra vilka produkter som är rätt för din hårtyp. Ta hjälp av din frisör om du är osäker.
 

Torrschampo

Att tvätta håret med schampo varje dag kan ha en uttorkande effekt som leder till att kroppen börjar producera ännu mer talg för att ge balans. De flesta frisörer menar att ungefär två gånger i veckan är en bra regel när det gäller hårtvätt. Behöver du en snabb uppfräschning? Då är torrschampo perfekt att använda mellan tvättarna eller som styling produkt för en matt finish.
 

Inpackning

En klassiker! Oavsett om håret är torrt, fett, slitet, färgat eller frissigt kan det behöva en vårdande energiboost. För bästa resultat ska inpackningen appliceras efter schamponering men innan balsam sätts i. Detta för att hårinpackningen är som mest effektiv när hårstråets fjällskikt är öppet, vilket det är efter schamponering. Efter inpackningen verkat klart sluter du strået med balsam – fukten stannar kvar och förhindrar att håret blir skadat vid exempelvis styling.
 

Värmeskydd

Plattång, hårfön, locktång och andra stylingverktyg med värme sliter mycket på håret. Oavsett om du väljer en spray, creme eller hårolja som innehåller värmeskydd så lägger det sig som en skyddande hinna för att förhindra värmen att få direktkontakt med hårfiberytan. Värmeskydden består av olika typer av protein och näringsämnen, vilket inte bara skyddar utan även ger håret fin lyster och följsamhet.

Hårserum

Ett hårserum ger håret glans, dämpar friss och håller flygiga hårstrån på plats samtidigt som serumet lägger sig som en skyddande hinna runt hårstråna. Serum har ofta vårdande egenskaper och passar särskilt långt och/eller slitet hår med torra och kluvna hårtoppar. Stryk på serumet på hårets längder men undvik hårbotten eftersom det kan tynga ner och göra att håret ser fett ut.

kvinna med mössa och halsduk som håller kopp

Silikondroppar

Silikondroppar ger i första hand glans till håret. Appliceras i slitna toppar för att återfukta och ge håret mer liv. Det går även att fördela dropparna i hårlängderna för att skapa lite extra glans och lyster. Många hårserum och silikondroppar har härliga dofter som skapar en lyxig känsla.
 

Solskydd

Det är inte bara huden som behöver skyddas mot solen, även håret påverkas av de starka UV-strålarna. Hår som utsätts för sol riskerar att bli slitet fort och kan kännas sprött och frissigt. Solskyddsprodukter för håret, till exempel i sprayform, skyddar hårstråna från att skadas av UV-strålarna, men tillför också extra fukt och näring som stärker och vårdar. För extra skydd – glöm inte hatten.

Root wave