Gott nytt hår! Så fungerar strånas livscykel
Varför växer håret olika fort – och långt – på olika människor? Vad är det som gör att det efter en tid lossnar från huvudet och ersätts av ett nytt? Och tappar man verkligen mer hår på hösten? Vi hjälper dig att optimera ditt hårs livscykel!
Ett människohuvud har plats för uppemot 160 000 hårstrån. De föds djupt nere i våra hårfolliklar, även kallade hårsäckar, som alla producerar hår oberoende av varandra. Man brukar säga att hårets livscykel består av tre faser. I tillväxtfasen, som pågår i flera år, bildas strån av proteinet keratin i folliklar som är försedda med hårbildande celler. I ungefär två veckor befinner sig hårstråt i övergångsfasen, då hårroten skrumpnar ihop och stråt jobbar sig upp mot din hårbotten. Efter en tid upphör ämnesomsättningen i hårstråt, som då lätt lossnar från huvudet vid beröring. Detta kallas vilofasen.
Alla tappar vi 50-100 hårstrån per dag – det är naturligt. Men precis som i fallet med resten av vår kropp kan vi förlänga hårstrånas livslängd genom att ta hand om dem. I tillväxtfasen är hårsäckarna beroende av näring och protein, som kommer via blodet. Sämre blodcirkulation ger mindre näring till hårsäckarna som då inte orkar arbeta lika länge. Det är därför en soffliggande rökare ofta tappar mer hår än en motionerande icke-nikotinist. Dålig blodcirkulation = kortare tillväxtfas.
Få saker säger lika mycket om hur du mår som ditt hår. Stress, sömnbrist och dålig kost är några stora bovar som kan störa folliklarnas aktiva ämnesomsättning och göra håret risigt och livlöst – och leda till att det faller av för tidigt. Svenska kvinnor listar just stress som den överlägset största orsaken till hårproblem, där hårtappet kan öka till 300-400 strån om dagen. Även vissa sjukdomar kan slå hårt mot näringstillförseln.
Hur långt hår vi kan få avgörs till stor del av gener och anlag. Tillväxtfasen i hårsäckarna är helt enkelt olika lång från person till person. Här pratar vi om en variation på flera år, vilket gör att vissa personer får betydligt längre hår än andra om de avstår från saxen.
Här är tre andra faktorer som påverkar ditt hårs livscykel:
Håret får näring via blodet
Nikotin, skräpmat och brist på motion gör dåliga saker med blodcirkulationen, vilket sätter käppar i hjulet för dina näringstörstande hårsäckar i tillväxtfasen. Med en askkopp, väl balanserad kost och en hygglig träningsrutin gör du ditt hår en jättetjänst.
Hormonförändringar påverkar
När vi åldras sker hormonförändringar i kroppen, något som i perioder kan leda till ökat håravfall. Något annat som påverkar hårväxten är östrogen, vilket ofta märks under en graviditet. Då blir håret gärna tjockt, mycket och glansigt, för att sedan göra helt om när östrogennivåerna sjunker efter att barnet kommit.
Hår efter säsong
För ett par år sedan kunde svenska forskare fastslå att kvinnor visst tappar mer hår på hösten – något som tidigare ifrågasatts. Anledningen är att en större andel av stråna håller sig kvar i vilofasen under sommaren för att skydda huvudet mot sol. När hösten kommer släpper det ”överflödiga” håret från sina fästen betydligt lättare.