Frisören tipsar: ”Skulle jag kunna lobba för en lob? Naturligtvis!”

 

Naturliga looks, ljusa toner och möjligheten att enkelt växla mellan vardag och fest. Det är några av de populäraste önskemålen på salongerna just nu. Så här tänker frisören Ida Hagström om hårvåren 2016.

Hur väljer vi att styla håret i vår?

–En växande trend är ”tillbaka till naturen”-känslan, där håret gärna ska falla naturligt och inte se tillgjort ut. En önskan om att vara nära naturen går också igen i de produkter vi använder, där kemikalier i allt större utsträckning byts ut mot naturliga ingredienser. Som alltid är kändisar en stark inspirationskälla, där kvinnor främst går efter bob-stilar. Den längre varianten, lob, är väldigt populär. Även olika varianter av gardin-och snedluggar efterfrågas. Generellt är många ute efter att styla sitt hår så att det inte ser så genomarbetat ut. Helst lättvarierat, så man snabbt kan skifta mellan vardags-och festläge.

Hur ligger det till med färger?

–Färgpreferenser är mer individuella, men hållbart och naturnära är på frammarsch här också. I höstas smällde det förvisso till ordentligt för pastellfärgerna och det silvriga granny grey-håret, men det känns som att det är på tillbakagång igen. På våren kikar vi gärna efter varmare, ljusare toner. Buttery blonde, honey och karamell till exempel. Ombre-stilen, där håret är mörkare vid rötterna och kontrasterar starkt mot ljusare toppar, har varit populärt ett tag. Nu ser vi en efterfrågan efter mer naturliga färgövergångar.

Kvinna i profil som ler och fönar kunds hår

Vad är ”ute” just nu?

–Det var ett tag sedan jag stötte på det hårt plattade eller lockade håret. Det går emot den rådande naturliga looken. Korta, gelétunga spretfrisyrer, som spikes, lyser också med sin frånvaro.

Många klagar på trött vinterhår just nu. Vad är ditt bästa tips till dem?

–Titta närmare på de nya balsamsprayer som finns i salongerna. De verkar inte bara utredande, utan har ofta ett inbyggt värmeskydd och tar bort frissighet utan att lägga på en massa tyngd. Du kan spraya direkt på statiskt mösshår och få en bra effekt. Oljor har också varit populära hårbehandlare ett tag nu, men är inte alltid det bästa för skandinaviskt hår.

Vilken hårtrend vill du aldrig se igen?

–Svår fråga! Jag är lite av en individualist och går igång på Dum&Dummare-luggar och hockeyfrillor. Däremot vill jag inte se överpreparerat 80-talshår, med stenhård permanent och slingor. Då kan jag som frisör knappt göra något, håret blir liksom som sockervadd. Det är skönt att det är inne att faktiskt ta hand om sitt hår!

Root wave