Frisören tipsar: Första hjälpen-kur mot ett sommarslitet hår

Ser håret torrt och styvt ut, tovar det sig och går topparna lätt av? Då kan det vara sommarens sol, bad och värme som har skadat frisyren. Lyckligtvis finns det några dunderknep som kan få frisyren på banan igen inför hösten. Frisören Helena Eriksson ger sina bästa nystartstips för håret.

Precis som huden behöver ditt hår fukt. Helena Eriksson tipsar om att först och främst lägga en bra grund i vardagsrutinen med schampo och balsam – och toppa med en djupgående inpackning.
– Det gäller att komma in i de vanliga rutinerna igen, det är ofta det man släpper under sommaren. Satsa på ett bra schampo och balsam som bygger upp håret från grunden. Jag rekommenderar produkter anpassade efter hårtyp och vad ditt hår behöver för tillfället. Väl på plats under det rinnande vattnet kan du unna din hårbotten en ordentlig massage – det hjälper till att öka blodcirkulationen i hårbotten och är härligt avslappnande.

kvinna med glasögon som tittar neråt åt höger

Efter att du har lagt en bra grund med vårdgivande schampo, balsam och massage är det dags att återfukta rejält med en inpackning.
– Jag skulle rekommendera att boka tid hos frisören och be om att få en professionell djupgående inpackning som ger håret en riktig rivstart inför hösten. Viktigt är att man sedan underhåller med inpackningar hemma för att kontinuerligt fylla på fuktbalansen i håret.
Efter en sommar med sol, salta dopp och poolbadande kan håret kännas väldigt trött och slitet. Helena rekommenderar att i den mån det är möjligt låta håret vila en period från värmande verktyg.
– Särskilt plattång och locktång kommer upp i väldigt höga temperaturer och det är en tuff behandling för håret. Det kan vara en bra idé att låta stylingverktygen vara och låta håret självtorka för att ge det en paus efter sommaren. Om det är svårt att låta bli – använd en värmeskyddande produkt över hela håret så att värmen inte torkar ut det allt för mycket.
Det är alltid klokt att ligga steget före och skydda håret, så att slitaget aldrig ens hinner börja. Använd en solhatt när du är ute i solen eller knyt en snygg sjal över håret för ett bra skydd. Dessutom finns ett gäng bra hårprodukter som skyddar mot solens starka strålar – som fortsätter lysa en bra bit in på hösten!
– Det är steg nummer ett egentligen, att tänka till innan solen hunnit göra skada. Precis som man skyddar huden med solskyddsfaktor finns det bra solskyddande produkter för håret som skyddar mot skadliga UV-strålar. För maximalt skydd – sätt på dig favorithatten!

Root wave