Färgspecial – så ska du tänka när du färgar och så får du den att sitta kvar?

 

Dags att fräscha till färgen? Eller är du trött på din egen hårfärg och funderar på en ny? Kul - men var noga, så allt går som det ska. Här kommer tipsen för dig som vill skapa en lyckad och snygg färgning.

  • Var smart. Vad är det för färgning du funderar på att göra? Om du ska gå från brunhårig till blond, göra avancerade slingor eller en annan större förändring, då är det nog bättre att låta en frisör göra jobbet. Stora förändringar kan lättare orsaka flammiga nyanser och ett olyckat resultat, och därför är det i sådana fall smartare att låta ett proffs sköta jobbet. Är det en enklare färgning du ska göra, då kan du slå två flugor i en smäll genom att både spara pengar och slippa gå hemifrån.
  • Osäker på färgen? Rådfråga en frisör för att hitta rätt nyans, eller börja med att färga en liten slinga i nacken. Vänta tills slingan är färgad och se om resultatet blivit som du tänkt dig. Ska du göra en permanent färgning, en intensivtoning (som håller upp till 24 tvättar) eller en toning (som håller upp till 15 tvättar)? Det kryllar av färgval så var noga med att välja rätt.
  • Förbered dig. Beroende på om du ska färga utväxten, göra slingor eller blondera håret finns det olika sätt att gå till väga. Läs därför instruktionerna på förpackningen noga, och ha både plasthandskar och en fuktig handduk nära till hands. Ett nytvättat hår absorberar inte färgen lika lätt som ett otvättat, så se därför helst till att vänta några dagar från din senaste tvätt innan du färgar håret.
  • Under färgningen. Bli inte förskräckt om håret får en annan färg snabbt. Låt färgen sitta i så länge som det står på förpackningen. Tvättar du ut färgen för tidigt riskerar du att få en annan färg än tänkt, även om det inte ser ut så när färgen sitter i. Dags att tvätta ur? Gör då som tidigare och börja med en slinga, för att se om du uppnått rätt resultat. Ska du blondera och slingan är guldigare än tänkt - låt färgen sitta lite till.
  • Färdigfärgad? Jobbet slutar inte här. All färgning innebär slitage för håret, och därför bör du nu ta hand om ditt hår för ett bra och hållbart resultat. Börja med en färgbevarande inpackning för att göra håret lite gladare efter färgningen, och fortsätt därefter bara med produkter som är avsedda för färgat hår. Försök att tvätta håret sällan, då varje tvätt gör din nya färg lite mer sorgsen. Är du van vid att tvätta håret ofta? Trappa ner succesivt, tvätta bara med vatten och använd istället torrschampo.
Root wave