Byt vanor och ge ditt hår den glans det förtjänar

 

Törstar du efter mer lyster i håret? Se över dina vardagsrutiner och inspireras av dessa tips, som är lätta att introducera i din egen hår-rutin.

Fem bra hår-vanor att hoppa på:

Tänk på vad du äter. Dåliga kostvanor kan visa sig på håret, och på samma sätt finns det födoämnen som gör det starkt och glansigt. Biotin, eller vitamin B7 som det också kallas, är en vetenskapligt belagd källa som bidrar till att bevara ett normalt hår. Vitamin B7 hittar du bland annat i äggula, lever och havregryn. Så varför inte göra en riktig grötfrukost till en daglig vana?

Välj rätt schampo. För att ge håret de ultimata förutsättningarna behöver schampot vara anpassat efter din hårtyp. Har du fett hår? Det beror mest sannolikt på en överproduktion av talg, som är hårets naturliga smörjmedel. Använd ett milt schampo som rengör på djupet – och torrschampo mellan tvättarna. Har du tunt hår? Då kan du istället leta efter ett volymschampo för att ge ett lyft. För dig som lider av torrt hår rekommenderas ett supermilt schampo och varsam beröring under tvätten.

Var noga med balsam. Prova dig fram för att hitta ett glansgivande balsam du trivs med. Fråga gärna din frisör om hjälp – hen känner till ditt hår bättre än du själv och kan peka dig i rätt riktning. Använd sedan balsamet efter att du sköljt ut schampot för att sluta hårets fjällskikt, och ägna gärna en halv minut åt att kamma igenom i blött hår innan du kliver in under duschstrålen igen.

Inventera skafferiet. Kokosolja, ägg, yoghurt, honung och majonnäs är bara några exempel på livsmedel som kan ge en gynnsam glanseffekt. Recept på hårinpackningar med dessa ingredienser finns i överflöd på nätet. Testa dig fram – kanske har du redan din optimala glansprodukt hemma?

Borsta på rätt sätt. En daglig session med hårborsten hjälper till att sprida ut hårets naturliga oljor, vilket gör det glansigt och fint. Kör bara igenom håret en handfull gånger, så att den ökade friktionen inte leder till friktion och slitage. Och kom ihåg – torrt hår är mycket starkare än blött.

Är du en av dem som måste borsta i blött hår för att få håret dit du vill? Satsa på en borste med ett stort antal mjuka piggar som inte går ända ned till hårbotten för att skonsamt reda ut trasslet.

Kvinnas huvud och armar som tvättar håret i en dusch

Tre dåliga hår-vanor att skippa:

Överdrivet tvättande.
Visst är det lätt att älska känslan av nytvättat hår. Men att tvätta håret varje dag kan ha en uttorkande effekt. Nöj dig med att gå på schampoflaskan max varannan eller var tredje dag. Du kan ju faktiskt duscha utan att tvätta håret. Lite halvsmutsigt hår är dessutom lite enklare att styla. Så varför inte testa lite nya uppsättningar och frisyrer när håret ändå är lite fett och formbart?

Höga temperaturer.
Överdriven värme sliter på strånas ytskikt.När du tvättar, torkar och fönar håret ska du därför undvika att sätta reglagen på max – svalt och ljummet är i stället målet. Avsluta gärna varje dusch med en 30-sekunders kallvattensköljning av håret.

Samma tofs varje dag.
Gillar du ponytail-stilar? Snyggt! Men försök att inte sätta tofsen på samma ställe dag ut och dag in – det orsakar slitage på området. Variera istället längden, till exempel genom att börja långt ned och jobba dig uppåt. Börja om när du nått ”toppen.”

Root wave