7 sätt att säkra håret mot sol och saltvatte

Sommar, sol – och ett torrt hårfriss som grädde på moset? Precis som din hud tar håret mycket stryk av UV-strålning, och det är upp till dig att skydda det.

När försommarsolen står högt på himlen letar sig svensken ut från kontorsbås, tunnelbanor och hemmamys. Då gäller det att ta vara på såväl hud som hår för att inte drabbas av mindre lyckade sidoeffekter. Solens UV-strålar har en blekmedel-effekt, kan skada och bryta ner proteinet i ditt hår och ge svallet en torr, glanslös look. Följ dessa tips!

1. Håret behöver också solkräm

Visst, du får en skyddande effekt av att ha vanlig solkräm i håret – men det är svårapplicerat och resultatet blir lätt flottigt. För att undvika detta kan du hålla ögonen öppna efter hår-specifika skyddskrämer som blir allt vanligare på butikshyllorna. Så länge produkten skyddar mot UVA och UVB-strålar så skyddar den även ditt hår.
 

2. På med hatten!

Det kanske enklaste och mest effektiva sättet att se efter ditt sommar-hår. Med en vid, luftig huvudbonad skyddas både ansikte, nacke och hår från solens brännande strålar. Du kan också täcka håret med en handduk eller ett klädesplagg när du ligger i solen.
 

3. Badläge? Blöt håret först…

Ska du hoppa i poolen eller saltvattenplurret är det en mycket bra idé att fukta ditt hår med vanligt vatten först. Blött hår absorberar salt och klor mycket långsammare än torrt dito. Dessa två sommarbovar kan slita enormt på håret då de lamslår hårets naturliga fuktgivare. En leave in-conditioner gör också susen för att motverka friss och slitage.
 

4. …och skölj (helst tvätta) det efteråt

Många badfaciliteter och stränder har kallduschar – använd dem! Direkt efter doppet är det viktigt att så snabbt som möjligt få ut salt- och klorrester ur håret innan det torkar. Använd gärna ett återfuktande schampo och avsluta så klart med balsam för att sluta hårstrånas fjällskikt.
 

5. Leave in-produkter är din bästa vän

En hel del schampon stoltserar med solskyddsfaktor, men är sällan det bästa alternativet för att skydda håret. Du tvättar ju som regel ur schampot direkt, och går därmed miste om den största delen av UV-skyddet. En leave in-produkt, däremot, sitter kvar och fungerar som ett aktivt skydd mot solstrålarna.
 

6. Gör regelbundna hårinpackningar

På sommaren är det viktigare än någonsin att ge håret regelbundna, återfuktande inpackningar. Schamponera först, och passa sedan på att packa in håret när fjällskikten är öppna och mottagliga. Glöm inte balsam efteråt, bara.
 

7. Vrid ner värmereglagen

Håret tar redan nog med värmestryk under sommaren som det är. Överväg om du över huvud taget behöver använda hårfönar och våffeljärn under sommarmånaderna. Om svaret är ja, vrid ned reglaget så lågt du bara kan för minimal påfrestning.

Root wave