5 tips: Så vårdar du ditt trasiga vinterhår

Dåliga hårdagar från första snön och ända fram till påsk? Det är inte så konstigt. Under vintermånaderna utsätter vi vårt hår för starka påfrestningar när vi rör oss mellan varmt kafémys och kalla, vindpinade utemiljöer. Vi drar rejäla mössor över huvudet, som sliter på både hår och hårbotten. Ofta med en hemsk frisyr som resultat.

Vad göra när lusten att göra sig kvitt hela fågelboet tränger sig på? Vi har några tips:

 

Gå till hårbotten med problemet

Snöar det även från huvudet? Torr hårbotten är väldigt vanligt i vinter-Sverige. Då är det särskilt viktigt att ge fukt på djupet. Massera in ett milt schampo och följ upp med ett återfuktande balsam. Massagen ökar blodtillförseln till hårbotten, vilket gör dina hårsäckar pigga och glada. Tvätta inte för ofta – det ökar irritationen! Använd torrschampo om du vill ge håret lyster mellan tvättarna, men med måtta. Överdrivet användande kan också göra problemen värre.
 

Vi måste prata om mössor

Mössan är en utmärkt uppfinning för att behålla värmen i kropp och knopp, men kan orsaka stor förtvivlan i hårsammanhang. Hemligheten ligger i materialet! Luftiga bomullsmössor genererar mycket mindre statisk elektricitet än diton i syntet. Titta ut en modell som ger plats åt håret och inte ligger som en sugkopp mot huvudet. Innan du går ut – kör en leave in-conditioner, följt av en noggrann hårtorkning. Stoppa inte blött hår i mössan, det gör att stråna lätt bryts.
 

Olja in ordentligt

Ditt torra vinterhår kommer att skrika av tacksamhet. Håroljorna, som dämpar friss och sluter fjällskiktet i skadat hår, har tagit marknaden med storm. Tidigare ansågs de mest tynga ned håret, men nya versioner, baserade på bland annat argan- och avokadoolja, har tystat tvivlarna. Bär med dig en flaska hårolja i väskan och applicera efter behov.
 

Packat och klart

Ha gärna som en vana att applicera en djupvårdande inpackning en gång i veckan under vintern. Metoden är särskilt effektiv mot slitet, bångstyrigt mösshår. Det finns mängder av naturliga inpackningar att köpa, men du kan även göra en egen med lättillgängliga livsmedel. Avokado och honung, till exempel, kan kompletteras med lite kallpressad olja och masseras in i håret. Busenkelt!
 

Styla med eftertanke

Först och främst – undvik stylingprodukter med mycket alkohol i. I redan torrt hår blir det som att sparka på någon som redan ligger ned. Under vintern kan det även vara läge att se över produktfloran i badrummet, till exempel genom att byta gel mot kräm och skaffa en ny, snällare hårmousse. Försök även att minimera tiden när du plattångar och fönar håret.

Root wave